Aan de hand van een aantal composities van Thelonious Monk worden de basisbeginselen van het improviseren en de meer gecompliceerde improvisatietechnieken behandeld.
Monk staat bekend om z’n eigenzinnige stijl van spelen en componeren. Of het nu een eenvoudiger blues is (Blue Monk, Misterioso) of een gecompliceerde ballad (Ruby, my Dear), Monk is altijd herkenbaar.
De ‘verkeerde been’ ritmiek (Straight, no Chaser & Rhythm-a-ning) en de vele dissonanten in de harmonie (Epistrophy) komen aan bod. Door zowel up tempo swing stukken (I Mean You, Well You Needn’t), als ritmisch lastige stukken (Evidence) te spelen wordt de workshop zeer gevarieerd en toegankelijk voor de iets meer ervaren workshop deelnemer.
De theorie begint met de ‘klassieke’ II-V-I cadens en eindigt met de ‘Tritonus vervanging’. Er wordt geoefend met de ‘Diminished Whole Tone Scale’. De gealtereerde akkoorden komen aan bod.
Monk swingt altijd. Timing is een belangrijk onderdeel van zijn spel. In de workshop oefenen we ‘lui’ en ‘vooruit’ timen.
Het Aap, Noot, Monk van de muziek leer je in deze workshop!