Ferdi Schukking (Amsterdam, 1959)

Saxofonist Ferdi Schukking is afgestudeerd op sopraansaxofoon bij Adri van Velsen in Maastricht. Daarnaast studeerde hij compositie bij Misha Mengelberg in Amsterdam en microtonaliteit bij dr. Rudolf Rasch in Utrecht.

Zijn klassieke opleiding vindt z’n weerklank in het ‘Delphi Saxofoonkwartet’, een duo met pianiste Bea de Jong en diverse ad hoc ensembles waarin hij speelde. In zijn saxofoon soloprogramma ‘De Ontmoeting’ combineerde hij klassieke en geïmproviseerde muziek. Tevens heeft hij een solo CD uitgebracht.

In 1989 won hij met Ingeborg van Stiphout (piano) het KRO-saxofoonconcours lichte muziek en in 1995 verwierf hij de Dordtse Jazzprijs met zijn septet ‘Very Shucking’. Zijn Grapjazz ensemble 14CMS combineert jazz- en popmuziek. Het programma ‘Weemoed’ met danseres Truusje Graste verhaalt over de confrontatie tussen dans, beweging en muziek. Naar aanleiding daarvan verscheen in 2000 de solo CD ‘Lucht’. Als studiomuzikant heeft hij aan verschillende andere CD producties meegewerkt.

Hij speelde met ‘Triosonic’ hedendaagse geïmproviseerde muziek, gebaseerd op moderne compositietechnieken uit de 20e eeuwse klassieke muziek. De CD’s met dit trio zijn enthousiast ontvangen door pers en publiek. In november 2002 is Triosonic op tournee geweest met pianist Michiel Braam.
Met het Roemeense ‘Jazz Unit’ verscheen de CD ‘From Now On’ en trad hij op in Roemenie en Frankrijk. Met ‘Sinew’ (van drummer Ruud van Helvert) in Spanje en Duitsland. De groep ‘4 Horns Only’ (trombone, hoorn en 2 saxofoons) speelde eigen composities en ‘Gemong’ (met tabla-speler Sandip Bhattacharya) was een confrontatie tussen twee vertegenwoordigers van de Indiase klassieke muziek en twee Nederlandse improvisatoren.

In 2005 zijn twee DVD’s verschenen met het programma ‘Afscheid’. De beelden van het ballet van de zwerm spreeuwen passen goed bij de muziek van Ferdi Schukking.
In 2009 verscheen een CD met ‘Mojo Trojka’ met pianist Jarno van Es en contrabassist Niko Langenhuizen. Zij participeerden ook in ‘Impromuda’ een Tilburgs improvisatiekwartet met een aantal dansers. Vanaf 2009 werkte hij samen met DJ Blokbeatzz.

Tegenwoordig treedt hij vaak op met Dave Mochilero y su candela met Jack Maas (percussie) en Erik Olij (bass). Dave zingt en speelt gitaar. In november 2018 wordt de eerste CD opgenomen. Vanuit de optredens voor de Firma van Drie in Gouda is de samenwerking met Arjenne Vossepoel ontstaan. Met Jarno speelt hij ook als duo (piano en saxofoons) op bedrijfsfeesten, recepties en diners.

meer informatie op de oude website