Improviseren kun je leren

Deze workshop zijn de tweede 3 modules van een achtdelige cursus jazzimprovisatie. Er wordt gewerkt aan de hand van het spelen en theoretisch analyseren van ‘standards’. In acht modules wordt in oplopende moeilijkheidsgraad de complete jazztheorie behandeld van toonladders en akkoorden tot alteraties en tritonusvervanging.

In Module 4 van de workshop ‘Improviseren kun je leren’ wordt de blues behandeld. Alle mogelijke varianten van de blues. Van BB King en Sonny Rollins tot David Sanborn en Maceo Parker. Zowel de majeur als mineur bluesschema’s worden gespeeld en uitgelegd.
In module 5 en 6 worden de gevorderde theorie en bijzondere ladders behandeld. Wat is een tritonusvervanging, hoe speel je gealtereerd? Er worden hele toons en octotonische ladders gespeeld en geoefend in de standards.
Elke week worden een aantal standards uitgedeeld die als huiswerk geanalyseerd moet worden. Daarnaast worden oefeningen gespeeld en wordt het geleerde in praktijk gebracht door in de solo’s de goede noten op de juiste plaats te (proberen te) spelen.

Verschillende stijlen komen aan bod zoals swing, bossa, calypso, ballad en funk. Je krijgt een CD waarop de originele versies zijn te horen. Een leuke workshop voor wie grondig wil leren improviseren of het geheugen wil opfrissen.