Improviseren kun je leren

Deze workshop zijn de laatste modules van een achtdelige cursus jazzimprovisatie. Er wordt gewerkt aan de hand van het spelen en theoretisch analyseren van ‘standards’. In acht modules wordt in oplopende moeilijkheidsgraad de complete jazztheorie behandeld van toonladders en akkoorden tot alteraties en tritonusvervanging.

In Module 7 van de workshop ‘Improviseren kun je leren’ wordt de melodie behandeld. Alle mogelijke aspecten van de melodie komen aan bod. Van doorgangstonen tot voorhouding en anticipatie. Ook ‘outside’ spelen wordt behandeld. Daarnaast leer je hoe je een ritmisch patroon kunt noteren en een melodie meerstemmig kunt maken.
In module 8 wordt het soleren onder de loep genomen. Welke ingrediënten gebruik je voor een goede solo? Je krijgt tips voor de opbouw, gebruik van themamateriaal, motiefjes, sequensen en de interactie met elkaar.
Elke week worden een aantal standards uitgedeeld die als huiswerk geanalyseerd moet worden. Daarnaast worden oefeningen gespeeld en wordt het geleerde in praktijk gebracht.

Verschillende stijlen komen aan bod zoals swing, bossa, calypso, ballad en funk. Je krijgt een CD waarop de originele versies zijn te horen. Een leuke workshop voor wie grondig wil leren improviseren of het geheugen wil opfrissen.