Voor zangers en instrumentalisten

Acht weken lang swingen! Soul nostalgie uit de jaren ’60 tot de soul van nu! We spelen veel hits uit 50 jaar soul geschiedenis. De dampende ritmesectie stuwt de spetterende blazers voort. De zangers en zangeressen hebben nog nooit zo’n live band meegemaakt! Solo’s om van te smullen. Breaks, riffs, het hoort er allemaal bij.
In de jaren zestig ontstond de soul uit de rhythm & blues en gospel. Artiesten als Sam Cooke en Ray Charles zetten de toon. Daarna ontstond met het platenlabel Motown een hele nieuwe stroming rond groepen met James Brown, Marvin Gaye, Wilson Pickett, Otis Redding, Etta James en Stevie Wonder.
De soul stond weer aan de wieg van de funk en de disco. Een uitstapje naar Earth, Wind and Fire en Maceo Parker (altist van James Brown) is dan snel gemaakt.
Tegenwoordig is het weer hip om soul te spelen. Sharon Jones & The Dap-Kings zou je als moderne versie van Aretha Franklin kunnen horen. Net als Eli Reed die net zo klinkt als Wilson Pickett en James Hunter als Sam Cooke.
We hebben nu ook een aantal Nederlandse ‘soulkikkers’. Waylon heeft als eerste Nederlander een platencontract getekend met Motown. Alain Clark en de Rotterdamse Sabrina Stark hebben ook dat soul geluid.
De nieuwe lichting soul zangeressen zijn Alicia Keys, Duffy, Angie Stone, Joss Stone en Amy Winehouse.

Er is aandacht voor de groove, de swing. De blazerssectie moet spatgelijk. Hoe soleer je over het akkoordenschema? Wat zijn nou typische soul licks? De blazers moeten noten kunnen lezen, de ritmesectie akkoordenschema’s. Ervaring met improviseren is geen vereiste. De zangers/zangeressen krijgen allemaal een paar nummers als lead. Net wat goed bij jouw stem past en je leuk vindt om te zingen. In de andere liedjes worden (meerstemmige) achtergrondkoortjes ingestudeerd. Het is heerlijk om acht weken met een echte live band op te treden. De bezetting: ritmesectie met bas, drums, piano, maximaal 2 gitaren. 3 Zangers/zangeressen en blazers: trompet, trombone, alten, tenoren, baritonsaxofoon, sopraansaxofoon, klarinet, fluit. We zetten met het optreden een wervelende show neer. Strak in het pak!