Er zijn drie vormen van ‘timing’:

  • 1. Voor de tel (vooruit spelen)
  • 2. Op de tel (hoekig)
  • 3. Na de tel (laid-back)

Elke vorm heeft z’n eigen kenmerken.
Ben Webster speelt ‘altijd’ laid-back. Veel slepende blues wordt ook laid-back gespeeld. Funk en fusion zijn vaak hoekig en recht (op de tel). De stuwende swing (Coltrane, Cannonball) is vaak vooruit gespeeld.
Herken je de verschillende vormen van timing? Hoe doe je dat nou precies? Hoe houd je dat vol in de solo? Je komt erachter dat een tel heel lang duurt: het maakt een groot verschil of je voor de tel of laid-back speelt.
We gaan de verschillende vormen van timing oefenen met eenvoudige thema’s, toonladders en licks. Daarna gaan we ze toepassen in de solo’s. De hele ritmesectie moet een eenheid worden in dezelfde opvatting over timing. Maar ook de blazers en zanger(es) moeten leren op dezelfde manier te timen. De arrangementen zullen eenvoudig zijn, zodat we ons kunnen concentreren op de timing. Met de ritmesectie wordt apart gewerkt door Maarten, terwijl Ferdi aan de slag gaat met de blazers en zanger(es)s(en). Daarna een gezamenlijke sessie. Daarna wisselen we om: Ferdi met de ritmesectie, Maarten met de andere deelnemers. We werken toe naar een optreden op vrijdagmiddag 16.00 uur.

We spelen de volgende standards:

  1. Autumn Leaves in de versie van Ben Webster en Chet Baker
  2. Fine & Mellow met de verschillende solo’s van de blazers
  3. In A Mellow Tone als vertolkt door Ella Fitzgerald met Ben Webster en Duke Ellington met o.a. Louis Armstrong
  4. Summertime
  5. The Girl From Ipanema in verschillende versies

Een leuke workshop voor iedereen die bewuster wil leren ‘timen’.

Deelname staat open voor de ritmesectie gitaar, bas, drums, percussionisten, piano, blazers, strijkers en zangers/zangeressen. Het is een workshop voor beginners en gevorderde spelers. Als je je inschrijft, krijg je een week van tevoren toegang tot de dropbox om de partijen te downloaden. Daar vind je ook alle originele mp3 opnames.

Op mijn website staan de mp3 van de stukken die we gaan spelen:

https://duodenum.home.xs4all.nl/Timing/

Daar vind je ook al een aantal uitgeschreven solo’s.

Schrijf je gauw in, er is veel animo voor deze workshop!

Data: donderdag 9 (Hemelvaartsdag) en vrijdag 10 mei 2024 van 10.00-17.00 uur. Er wordt op beide dagen voor een lekkere lunch gezorgd. Optreden/presentatie vrijdagmiddag 16.30-17.00 uur.

Locatie: Podium Bredius, van Kempensingel 31, 3443 AM Woerden. Parkeren kan gratis voor de deur. Ongeveer 10 minuten lopen vanaf station Woerden. Er is een backline aanwezig van een drumset, (bas)gitaarversterker, elektrische piano en zanginstallatie. Muziekstandaard zelf meenemen.

Prijs € 140

Geef je op door onderstaand formulier in te vullen:

    deelname workshop Timing € 140