Masterclass / workshop speciale technieken, saxofoonconcert

Op zondagmiddag 27 mei 2018 organiseren Maarten Visser & Ferdi Schukking een masterclass / workshop ‘Speciale Technieken’ voor saxofonisten.

Alle bespelers van de saxofoon zijn welkom: sopraan, alt, tenor, bariton. Het is een workshop voor alle niveaus. We studeren in 2 uur tijd aan de hand van een door Maarten geschreven grafische partituur verschillende technieken.

In de eerste drie kwartier studeren we de volgende bijzondere speelmanieren:

  • Boventonen ofwel harmonischen, het overblazen van lage tonen;
  • Bends, glissando naar beneden met de embouchure;
  • Sub spelen, lage tonen met veel lucht;
  • Flatterzunge, rollende r;
  • Growls, een ‘scheurgeluid’ op de saxofoon maken;
  • Multiphonics, meerdere tonen tegelijkertijd spelen;
  • Kwarttonen, de tonen tussen de halve afstanden in;
  • Slaptongue, een klikkend, ritmisch geluid.

Waarschijnlijk kun je niet alle technieken in een middag onder de knie krijgen. Het vereist veel studeer tijd om ze verder te verfijnen. Je hebt in ieder geval kennis gemaakt en weet wat je thuis verder kunt oefenen. Jouw embouchure is na deze middag al veel meer flexibel en je bent je meer bewust van de noodzakelijke (buik)ademhaling.

In het tweede uur gaan we de geleerde technieken toepassen in de compositie van Maarten. We studeren de grafische partituur in en werken toe naar de eindpresentatie.

Deze masterclass / workshop vindt plaats van 13.30 – 15.30 uur in Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34 B, 2802 BC Gouda. Parkeren is gratis in de wijk, 15 minuten lopen vanaf station Gouda. Om 16.00 uur treden we op met dit saxofoonorkest en brengen we de muziek van de grafische partituur tot klinken. Aansluitend spelen Maarten en Ferdi een saxofoonconcert met eigen composities / improvisaties. Maarten bespeelt dan ook de contrabassaxofoon. We spelen solo’s en duetten voor twee sopranen, tenor, bariton, maar ook een duet voor sopraan en contrabassaxofoon en een ‘battle’ tussen de bariton en de contrabas.

Meedoen met de masterclass / workshop en concert kost € 20,00. Je kunt ook als toehoorder de masterclass en het concert bijwonen voor € 10,00 of alleen het concert beluisteren voor € 5,00 entree.

Schrijf je gauw in, het aantal deelnemers is beperkt. Je kunt het bedrag overmaken op IBAN: NL68 INGB 0001 8913 63 tnv F. Schukking, Woerden of op de dag zelf contant meenemen (er kan hiervoor niet gepind worden).