Workshop speciale technieken, saxofoonconcert

Op vrijdag en zaterdag 19 en 20 mei 2023 (Hemelvaart) organiseren Maarten Visser & Ferdi Schukking een workshop ‘Speciale Technieken’ voor saxofonisten.

Alle bespelers van de saxofoon zijn welkom: van sopranino, sopraan, alt, tenor, bariton tot de (contra)bassaxofoon. Het is een workshop voor alle niveaus. We studeren in 2 dagen tijd aan de hand van een door Maarten geschreven grafische partituur verschillende technieken. We starten gezamenlijk met ademhalingsoefeningen. In het kort wordt ook embouchure, het gebruik van de tong en speelhouding uitgelegd. Vervolgens gaan we in kleine groepjes van 4/5 deelnemers aan een bepaalde techniek werken. Per blok wordt één speelmanier uitgelegd, geoefend en verdiept. Verder worden filmpjes van toepassingen door collega saxofonisten vertoond. Door de dag heen speel je zo verschillende blokken. Mocht je twee saxofoons bespelen, dan kun je ze allebei meenemen om ook à la Roland Kirk twee saxofoons tegelijkertijd leren bespelen.

We bestuderen de volgende bijzondere speelmanieren:

 

 • Boventonen ofwel harmonischen, het overblazen van lage tonen;
 • Toptonen, tonen boven de omvang van het instrument;
 • Circulair Breathing, tegelijkertijd in- en uitademen;
 • Bends, glissando naar beneden met de embouchure;                             
 • Sub spelen, lage tonen met veel lucht;                                                  
 • Flatterzunge, rollende r; 
 • Growls, een ‘scheurgeluid’ op de saxofoon maken;
 • Multiphonics, meerdere tonen tegelijkertijd spelen;
 • Kwarttonen, de tonen tussen de halve afstanden in;
 • Ghost-notes, noten die je wel speelt, maar niet hoort;
 • Snelle zestienden;
 • Tong tremolo’s, snelle noten aanzetten;                                                
 • Slaptongue, een klikkend, ritmisch geluid;
 • Met twee saxofoons tegelijkertijd spelen.

Waarschijnlijk kun je niet alle technieken in twee dagen onder de knie krijgen. Het vereist veel studeer tijd om ze verder te verfijnen. Je hebt in ieder geval kennis gemaakt en weet wat je thuis verder kunt oefenen. Je krijgt een paper mee naar huis waar alle technieken besproken worden. Jouw embouchure is na deze workshop al veel meer flexibel en je bent je meer bewust van de noodzakelijke (buik)ademhaling.

Op de tweede middag gaan we de geleerde technieken toepassen in de compositie van Maarten. We studeren de grafische partituur in en werken toe naar de eindpresentatie.

Deze workshop vindt plaats van 10.00 – 17.00 uur in Muziekschool Barneveld, Theaterplein 1, 3772 KX in Barneveld. Parkeren is gratis op het Theaterplein, 8 minuten lopen vanaf station Barneveld centrum. Op zaterdag 20 mei om 16.00 uur treden we op in de theaterzaal van Muziekschool Barneveld met dit saxofoonorkest en brengen we de muziek van de grafische partituur tot klinken. Aansluitend spelen Maarten en Ferdi een saxofoonconcert met eigen composities / improvisaties. Daarnaast een aantal composities van moderne componisten. We spelen solo’s en duetten. Vraag gerust vrienden en bekenden naar dit gratis optreden te komen.

Meedoen met de workshop en concert kost € 95,00, inclusief bescheiden lunch op vrijdag en zaterdag.

Schrijf je gauw in, het aantal deelnemers is beperkt. Je kunt het bedrag overmaken op IBAN: NL68 INGB 0001 8913 63 tnv F. Schukking, Woerden of op de dag zelf contant meenemen (er kan hiervoor niet gepind worden).

Mocht je bepaalde technieken niet of juist wel willen spelen, laat dat dan weten in het vakje ‘opmerkingen’. Wij houden daarmee rekening bij de indeling in groepjes.

 

Maarten Visser                                                           Ferdi Schukking

                     

  workshop speciale technieken € 95